Бяло Зелено Червено
Начало » Статии » Личности » Георги Раковски

Георги Раковски

Коментари 2 коментара

В тази статия можете да прочетете за големия български революционер Георги Раковски.

Ранни години

Истинското име на Георги Стойков Раковски е Събо Стойков Попович. Той също е наричан и Георги Сава Раковски. Революционерът е роден в град Котел на 2 април 1821 година. Баща му е заможният търговец Стойко Попович, а майка му - Руска Мамарчева. Съби Раковски е сменил първото си име на Георги в чест на своя вуйчо Георги Мамарчев(един от организаторите на Велчовата завера).

Георги Раковски
Георги Раковски

В детските си години Раковски учи първо в родния си град Котел, а после и в Карлово. През 1836 г. отива с баща си в Цариград. В гръцко училище там изучава математика, философия, физика, химия, богословие и езици. Докато е в Цариград, Георги Раковски участва в борбата за независима църква и става част от "Македонското дружество".

По-късно напуска Цариград и заминава за Браила. Там, под името Георги Македон, участва в Браилския бунт и заради това е осъден на смърт. Раковски обаче съумява да избяга за Марсилия, където остава за повече от година. След завръщането си в Котел, той прекарва три години в затвора(1845-1848), оклеветен че е бунтовник.

Започване на революционна дейност

След като излиза на свобода, Георги Раковски продължава усилено да се занимава с революционна дейност. Пише няколко текста - "Неповинен българин", "Три съня", "Дневник на четата". След като избухва Кримската война заедно с други българи създава Тайно общество в Цариград, което събира информация за турските войски и я издава на руското командване. Раковски и съдружниците му се записват като преводачи в османската армия, за да събират сведения, но са заловени и революционерът е осъден отново. При отвеждането му в Цариград революционерът успява да се измъкне.

През 1854 година Георги Раковски организира чета от дузина ентусиасти и с нея обикаля из Стара планина. Те се опитват да се свържат с руската армия, но това не се случва, защото тя се изтегля отвъд Дунав. Така четата се разпада, а Раковски отново се връща в родния си град Котел, където написва поемата "Горски пътник".

Горски пътник&
"Горски пътник"

Престой в Сърбия

През 1855 година заминава за Букурещ, след това се премества в Нови Сад и там издава "Предвестник горскаго пътника". Раковски също започва да редактира в."Българска дневница", да издава пробен брой в."Дунавси лебед" и да печата "Горски пътник". През 1857 година е изгонен от Нови Сад. Кратко време прекарва в Ящ и Галац, а след това се установява в Одеса. Там Георги Раковски събира български народни песни, пише историческото съчинение "Изступлений дервиш или восточен вопрос" , издава и трудове за етнографията и лингвистиката.

вестник Дунавски лебед
вестник "Дунавски лебед"

През 1860 година революционерът се мести в столицата Белград. Там издава "Дунавски лебед", в който се публикува по различни въпроси - политика, стопанство, просвета, а също и за революционно дело и единство на българския народ. През 1861 година съставя "План за освобождението на България" и "Статут за едно Привременно българско началство в Белград". В тези две свои съчинения Георги Раковски дава идеята за "ръководен център на борбата" и за съставянето на армия на територията на Сърбия, която да навлезе в България и да вдигне въстание. За да се ръководи това въстание, Раковски създава и председателства Привременното българско правителство. Той управлява всички дела, отнасящи се до всеобщото въстание.

През 1862 създава революционна армия, известна като Първа българска легия. Същата година легията се включва в боевете при крепостта Калемегдан. След подобряването на отношенията между Османската империя и Сърбия Първа българска легия се разпада. Така се проявява слабостта в плана на Раковски - организирането на въстание и управлението на Привременното българско правителство на чужда територия означава съобразяване с политиката и целта на тази държава. Поради напрегнатите отновения на Османската империя с балканските страни му идва идеята за създаване на балкански съюз с участието на България.

Последни години на Раковски

С цел да осъществи тази идея, през 1863г. Георги Раковски провежда разговори с общественици и политици от Атина и Цетина. Последвало го обаче неуспех. Към края на годината той отново отишъл в Букурещ с надеждата да намери начин за реализирането на исеята за балкански съюз. Там Раковски издава в."Будушност" и "Бранител". През 1865 завършва и издава списанието "Българска старина".

В края на 1866г. Георги Сава Раковски създава ТЦБК - Таен Централен Български Комитет. Тази нова организация се ръководи от седмина. Задачата на ръководството е да изпраща чети в България.

На първи януари ТБЦК издава "Привременен закон за народните горски чети за 1867-о лято", в който са обяснени начинът на изпращане на чети към България и "кодексът" на четниците(техните права и задължения). Георги Раковски е убеден, че чрез добре организирани извън страната чети ще може да се вдигне народа на борба и така ще се освободи.

Към края на 1867 година две чети успешно са навлезли в България - на Филип Тотю и на Панайот Хитов. Георги Раковски умира на 9 октомври от туберкулоза.

Приносът на Раковски за България

Георги Раковски първи организира план за Освобождението на България и води националноосвободителното движение цели десет години. Той е вдъхновявал и много дейци на Априлското въстание. Георги Раковски не само е създател на организации и планове за Освобождение на България, но и виден публицист, писател и журналист. Единствената му цел в живота е била Освобождението на България от турско робство.

Паметникът на Георги Раковски в родния му град Котел
Паметникът на Георги Раковски в родния му град Котел

От: Админ
Дата: 20.06.2012 11:22
Източник: http://wikipedia.org
Може да ви хареса:

Коментари (2)

»Добави коментар
Гост
Гост
диафисдць


[#2] 22.02.2013 19:17
Гост
Гост
васил левски


Редакция: моля, пишете на кирилица!
[#1] 19.02.2013 12:08

Коментирай като гост


През коя година е Освобождението от османско робство?Регистрирай се, за да коментираш с потребителско име, да играеш игри и да се състезаваш с другите потребители.
Уважавай родния си език! Пиши на кирилица!