Бяло Зелено Червено
Начало » Статии » Наука и технологии » Топ 10 български открития

Топ 10 български открития

Коментари 3 коментара

Може и да не ви се вярва, но нашата малка страна е дала много на света. Българи са открили много неща, без които светът нямаше да е същият.

В тази статия съм подбрал десетте най-значими български открития и изобретения.

№10 - Джордафонът

Джордафонът е първият безжичен телефонен апарат с телефонен секретар и възможност за разговор между няколко души в едно и също време. Един от създателите му е българският инженер и авиатор Асен Йорданов, затова и апаратът носи неговото име.

Телефонен секретар асен йорданов
Джордафонът е изобретен през 1945г.


№9 - Третото крило

При изпитването пред публика на първия български моторен самолет(10 август 1915) Асен Йорданов(виж №10) представя за първи път третото крило при самолетите. То служи за стабилизиране при големи наклони.

Асен йорданов самолет
Асен Йорданов


№8 - Нивалин

Нивалинът е препарат, който се използва в медицината за лекуване на паразити, мускулна дистрофия, неврити и други. В чист вид се добива от блатното кокиче.

Откривател на нивалина българският фармаколог Димитър Пасков през 1959г. Той има още около 20 различни изобретения в областта на медицината и е носител на научната награда "Еньо".

нивалин блатно кокиче
Блатно кокиче


№7 - Автоматична скоростна кутия

Румен Антонов е изобретател на автоматична скоростна кутия, подходяща за по-малки коли. Българският учен я патентова в Англия през 1991 и много световни автомобилни компании("Хонда", "Рено", "Сузуки" и др.) я откупуват от него.

българска скоростна кутия
Румен Антонов


№6 - Най-отдалечената планета от Земята

През 2003г. астрономът Димитър Съселов и неговите научни сътрудници откриват най-отдалечената от нас планета. Тя е наречена OGLE-TR-56b и се намира в съзвездието Стрелец. Димитър Съселов и екипът му са открили още стотици планети около Земята.

най далечната планета
Сравнение на размера на OGLE-TR-56b(вдясно) и Юпитер


№5 - Шестият сърдечен тон

Шестият сърдечен тон е допълнителен тон на сърцето, който се среща при хора с недостатъчност на аортната клапа. Открит е през 1972г. от българския педиатър Иван Митев и е наречен на него - "тон на Митев".

шестия сърдечен тон
Доктор Иван Митев№4 - Космическа храна

Академик Цветан Цветков и неговият екип измислят най-добрият начин за консервиране на храна. Този метод позволява запазване на хранителните вещества, формата и цвета дори при екстремни температури(от -50 до +50 градуса). Български консервирани храни са използвани при полети в Космоса.

България космическа храна
Космически храни


№3 - Първият дигитален ръчен часовник

Първият в света дигитален ръчен часовник е изобретен от българският учен Петър Петров през 1969г. Други негови изобретения са устройства за измерване на замърсявания на въздуха и безжичен сърдечен монитор.

първия дигитален ръчен часовник
Часовникът, изобретен от Петър Петров


№2 - Киселото мляко

Киселото мляко е продукт на ферментацията на млякото под въздействието на микроорганизми. Българският учен Стамен Григоров през 1905г. открива бактерията Lactobacillus bulgaricus, която се среща по българските земи и е основният "виновник" за ферментирането.

Теориите за произхода на киселото мляко се свързват с траките и прабългарите.

кисело мляко
Българско кисело мляко


№1 - Компютърът

Първият цифров електронен компютър е създаден от Джон Атанасов, физик и математик от български произход. Баща му, Иван Атанасов, е роден в Ямболско, а майка му - Луцена Парди, е с френско ирландски произход.
Работата по компютъра на Атанасов-Бери, наречен ABC, е започнала през септември 1939г. и е продължила до 1941г.

първия компютър
Копие на компютъра ABC


Само за миг си представете света без тези български творения и ще разберете колко са значими. А има още толкова много, например електромагнитната пулсация, брауновия газ, говорещата книга за слепи...

От: Админ
Дата: 19.08.2012 13:41

Коментари (3)

»Добави коментар
Гост
Гост
още един достоен български принос
http://sfera.zonebg.com/knigi.htm
[#3] 04.11.2013 22:14
Гост
Гост
"Еньо" българска научна награда или международна е?
[#2] 24.08.2012 23:47
Гост
Гост
Много интересно!
[#1] 21.08.2012 23:25

Коментирай като гост


През коя година е Освобождението от османско робство?Регистрирай се, за да коментираш с потребителско име, да играеш игри и да се състезаваш с другите потребители.
Уважавай родния си език! Пиши на кирилица!