img

Вижте едно от най-красивите места на планетата – Памуккале /СНИМКИ/

/
/
/
290 Views

Памуккале е природна забележителност в Турция, която привлича огромен брой туристи от всички краища на света. Мястото се намира в провинция Денизли, а името му в превод означава „замък от памук“.

Памуккале - магично красивият "замък на памука"

Благодарение на тектонични движения в падината на река Мендерес в миналото са се случвали множество земетресения. Вследствие се получават множество минерални извори.

Памуккале - магично красивият "замък на памука"

Водни струи идващи от древния град Хиераполис, богати на минерални соли, падат от голяма височина и създават причудливи, вкаменени, ослепително бели каскади, които се дължат на калциевия карбонат. Заради голямото количество варовик се е образувал Памуккале.

Мястото наподобява замръзнал водопад и е изключително красиво. Според легендите Клеопатра е посещавала Памуккале, а туристите имат възможността да се потопят в нейния извор.

Памуккале Турция

Горещите извори Памуккале извират от недрата на планината Кал Даъ в Западен Анадол, Турция. Водата с температура 37 °C достига повърхността, и продължава пътя си надолу по поредица от около сто тераси.

Водните струи са издълбали терасите и във вдлъбнатините са образували топли водни басейни. Повечето имат ослепително бял цвят, но някои са жълтеникави или кафяви

Тайната на Памуккале
Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text