img

Въвеждат 20 заплати при пенсиониране на депутат, броим им по 100 бона, за “достойни старини”

/
/
/
297 Views

Практиката да се плащат по 20 заплати при пенсиониране на полицаи и военни ще бъде разширена и към депутатите.

Това става ясно от внесен от ГЕРБ законопроект за изменение на Правилника за дейността на Народното събрание.

Съгласно предпложенията, “при пенсиониране всеки гражданин, изпълнявал службата на народен представител, получава еднократно възнаграждение в размер на 20 брутни заплати”.

В момента основната заплата на депутат е около 3000 лв. На към нея се добавят различни “стажове”, пари за сътрудници, командировъчни и пр. Общо един избраник получава по 5-6 хиляди лева, дори без да броим рушветите.

Така при пенсиониране, ще трябва да му броим по 100 хиляди лева, и това се отнася не само за настоящите, но и за всички минали и бъдещи депутати.

“Настоящата икономическа ситуация и състоянието на Националния осигурителен институт не предполагат “достойни старини” за работилите за обществения интерес, и доброволно лишили се от всички други възможности в живота. Това налага съответната компенсация, която е сходна с тази на полицаи, военни, прокурори, съдии и пр. Народният представител има по-важни функции от тези обществени групи, съответно – следва да получава поне това, което получават те” – пише в мотивите към проекта.

ГЕРБ, Патриотарския съюз и Марешки имат заедно необходимото мнозинство да го прокарат, дори цялата опозиция да е против.

Г.Н.

 Източник: faktualno.com

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text