img

ГРЪМ! Пишат нов закон за премахването на лева

/
/
/
28 Views

Левът ще бъде премахнат с изцяло нов закон, който вече е подготвен. За въвеждането на еврото в парламента трябва да бъдат гласувани още няколко законодателни промени, става ясно от писмен отговор на служебния премиер Гълъб Донев на депутатски въпрос.

В закона за БНБ в момента е записано, че паричната единица на България е левът, разделен на 100 стотинки. В същия закон са разписани и правилата на действие на валутния борд. От влизането ни в еврозоната всичко това трябва да бъде променено.

Във връзка с осигуряването на правната интеграция на БНБ в Евросистемата, която включва Европейската централна банка и централните банки на страните от еврозоната, е необходимо да бъдат направени множество промени в Закона за БНБ, посочва премиерът в отговора си. Сред тях са нови разпоредби за паричната политика и за еврото, които отразяват правомощията на ЕЦБ. Тъй като необходимите промени за влизането ни в еврозоната са многобройни и важни, е избран подходът да бъдат направени с изцяло нов закон за БНБ, посочва премиерът.

Проектът на нов закон, изработен от БНБ, е изпратен за съгласуване на ЕЦБ и Европейската комисия. След отразяване на становищата на ЕЦБ и ЕК проектът ще бъде пуснат за обществено обсъждане, преди да бъде внесен за гласуване в парламента.

Advertisement

Други предстоящи промени във връзка с приемането ни в еврозоната, са в Кодекса за застраховането, свързани с работата на Националното бюра на българските автомобилни застрахователи. Промените са поискани от Европейския орган по застраховане и професионално пенсионно осигурявана (EIOPA). По време на предишния парламент стана ясно, че поисканите от EIOPA промени ще доведат до поскъпване на застраховката “Гражданска отговорност”, защото националното бюро “Зелена карта” няма да може да отказва плащане на обезщетения за катастрофи в чужбина, дори да има съмнения за измама.

Предвид чувствителния характер на предлаганите промени в Кодекса за застраховането, те ще бъдат внесени в парламента след постигане на съгласие по текстовете със застрахователния бранш, посочва премиерът.

Предстои пускането на видео клипове и сайт за въвеждане на еврото, става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Росица Велкова. Министерството на финансите има договор за изработката на шест видео клипа, обясняващи важни аспекти от въвеждането на еврото. Два от тях са готови, а останалите трябва да бъдат готови до края на юни.

Източник: demokrat.bg

Материалът ГРЪМ! Пишат нов закон за премахването на лева е публикуван за пръв път на Новини от Балканите и света.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text