img

Ето кои са симптомите, които подсказват образуването на тромби след вaксинaция с “AстрaЗeнeка”

/
/
/
209 Views

Въпреки че от Европейската агенция по лекарствата и Световната здравна организация вече нееднократно декларираха, че препаратът на англо-шведската компания “АстраЗенека” е безопасна и ефикасна срещу новия коронавирус, в различни части на света продължават да се регистрират случаи на тромбози сред пациентите, част от които по-късно издъхнаха.

Заради зачестилите случаи на тромбоемболични реакции част от европейските държави, сред които и България, преустановиха временно прилагането на тази ваксина. В САЩ пък излезе препоръката препаратът на “АстраЗенека” да не бъде одобряван за прилагане именно заради случаите на тромбози.

Засега е известно, че тромбоемболичните реакции се проявяват обикновено между 3-тия и 14-ия ден след поставянето на т.нар. първа игла. Сред симптомите, за които трябва да следим за евентуални тромби, се посочват силно и необичайно главоболие, което не отслабва дори след прием на болкоуспокояващи и което се влошава при движение или легнало положение и протича със зрителни нарушения, повръщане или други видове неврологични прояви.

Други симптоми, които се посочват, са малки синини около мястото на убождането или петехия, което представлява малък точковиден кръвоизлив, информира онлайн изданието 20minutos.

Както е известно, засега не е доказана 100-процентова взаимовръзка между ваксината на “АстраЗенека” и смъртните случаи, настъпили след нейното поставяне. От СЗО вече заявиха, че ползите от имунизацията с този препарат надхвърлят рисковете.

При тези симптоми специалистите препоръчват да се посети лекар, но все пак припомниха, че главоболието (което е в нормални граници), общото неразположение, температура, гадене и повръщане са обичайни странични реакции след ваксинация.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text