img

Забележителностите в Банско, които трябва да посетиш!

/
/
/
474 Views

Банско, е един от най-забележителните планински курорти в България. Въпреки, че повечето хора го познават като прекрасен ски център, Банско предлага още много други възможности за почивка и развлечение.

Ако обичате да пътувате и да опознавате бита и културата на селищата, които посещавате, то задължително трябва да отскочите до Банско, ако никога досега не сте били в този прекрасен град.

Планинският курорт разполага с изключително богата история, към която няма как да останете безмълвни. Първите исторически данни за града датират от IX-X век. Тогава се обединяват няколко независими махали, които образуват селище наречено Банинска. Предвид региона, по-голяма част от населението на град бива съставено предимно от занаятчии и животновъди. Постепенно Банско започва да се утвърждава като значителен търговски център, тъй като на територията на града се произвеждат много дърводелски и железарски стоки, които се разменят за памук, тютюн и маслини с южната ни съседка Гърция. Банско, е един от първите градове в България, които се освобождават от турското робство. Това става с началото на Балканската война през 1912 година.

Тук са живели някои от най-видните български дейци и революционери, начело с Неофит Рилски, Никола Вапцаров и автора на „История славянобългарска” – Паисий Хилендарски. Техният принос към историята на България, е отчетен подобаващо, като родните къщи на Неофит Рилски и Никола Вапцаров са превърнати в къщи музеи, а в чест на Паисий Хилендарски, е направен мемориален комплекс в центъра на града.

Друг забележителен човек от историята на града, е Велян Огнев. Въпреки, че той не, е родом от града, е направил изключително много за неговото развитие. Той, е един от явните представители на Дебърската художествена школа. Като майстор декоратор, той се заема с изписването на църквата „Света Троица”. В замяна местните хора решават да го провъзгласят за почетен гражданин на града и му подаряват къща, която след смъртта му приема неговото име и в нея до ден-днешен се съхранява оригиналната й украса, която той собственоръчно изработва. В момента къщата, е превърната в музеи и, е отворена за посетители, които искат да се запознаят отблизо с неговия живот и творчество.

Задължителна спирка от Вашата обиколка трябва да бъде църквата „Света Троица”. Тя, е символа на града и напълно олицетворява непримиримия дух и патриотизъм на местните хора, които успяват да изградят една от най-големите и забележителни църкви в България, въпреки всички трудности и изисквания от страна на турските власти, с които, е трябвало да се справят, за да завършат строежа й. Освен църквата „Света Троица”, задължително трябва да разгледате един от най-старите храмове в България, който, се намира в близкото село Добърско и, е строен през 1122 година.

2 Comments

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text