img

Заради по-малкия брой агнета и поради голямото търсене цената на месото още от сега е скочила, ето по колко ще плащаме за Великден

/
/
/
301 Views

По 6 лева за килограм живо тегло ще трябва да дадем, ако искаме на Великденската трапеза да сложим свежо агнешко месо. Оказва се, че заради по-малкия брой агнета – 600-700 хил. и поради голямото търсене цената на месото още от сега е скочила.

Ако миналата година фермерите са ни предлагали агнешко на цени между 4 и 4,50 лв./кг, то в момента килограм струва 5-5,50 лв., като до Великден цената ще скочи на 6-7 лева. Това заяви пред вестник „Монитор“ бившият председател на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров.

В магазините пък се очаква цените да варират между 11 и 16 лева за кило. По думите на овцевъда търговците нарочно завишават до такива нива цените, което не е правилно. Според него, ако от фермата агнето излиза на 5-6 лева, то нормалната цена на пазара трябва да е 12-13 лева.
Чилингиров уточни още, че и тази година месото за празника няма да е на 100% българско, а отново ще се предлага мръвка от Нова Зеландия, Австралия и Румъния.

Цената обаче не издава кое месо е наше и кое е чуждо. Така макар румънските агнета да струват по-малко, магазинерите го продават на същата цена, както българското. Размразеното месо обаче можем да се познае, като се натисне, остава вдлъбнатина, както при мекото на хляба. Прясното е сухо и има бяла корица и при натиск е еластично и възвръща формата. За сметка на вноса зад граница изнасяме много малко количество агнешко.

Единични фермери си позволяват да продават в Германия, Италия и Хърватска, каза експерта. Според него, ако догодина Великобритания излезе от Европейския съюз (ЕС) цената на този вид месо драстично ще скочи заради митата, които ще бъдат наложени, разясни още Чилингиров.

Междувременно кюстендилци масово започнаха да се презапасяват с по-евтино агнешко от съседна Македония. Въпреки, че все още търговията не е в разгара си по-предвидливите вече са си закупили традиционното месо и продукти за празника. Например, в Крива Паланка агнешкото месо се предлага срещу 10 лв. за кг.

„Става въпрос за трупно месо. Има и такива, които продават живи агнета. Тогава вече цената е 4-5 лв. за кг., което е под цената в Кюстендил“, коментират запознати. Преминаването през граница пък ставало безпроблемно, тъй като обикновено по четирима човека си разделяли мръвката за Великден. „Отидох със съпругата си, взех тъщата и тъста. Купихме си цяло агне и тъй като бяхме много хора, не ни направиха проблем на границата. Вече е във фризера и чака да бъде сготвено“, коментира 46-годишен кюстендилец.

По негови думи до дни се очаква да започнат и записванията в един от магазините на влизане в Македония. Там и през миналата година приемаха поръчки. „Отиваш в уговорената дата и си взимаш агнето. Казваш колко килограма горе-долу да е и така вече си готов за празничната трапеза. Да не ви обяснявам, че е съвсем прясно и много качествено месо, твърди друг кюстендилец.

Репортерска проверка в Кюстендил установи, че в търговската мрежа цената на традиционното месо за Великден върви по 15-16 лв. за кг. Закупувайки го обаче клиентите в повечето случаи не знаят откога е.

„Може агнето да е заклано преди месеци. Във всеки случай обаче не е на седмица – две“, обяснява и Иван Петров, в чието семейство традициите по посрещането на Великден се предават от поколение на поколение. Усилена търговия започна преди дни и по селата в Дупнишкия край. В село Бистрица агнетата се предлагат по 13-14 лв. за кило трупно месо и по около 7 лв. за кг живо агне. „Имаме около петима човека, които се занимават с отглеждане на овце. При тях вече има записали се на тефтер. Някои търсят по-малки, но средно едно агне е около 20-25 кг. Част от хората си взимат половин агне, заради цената“, коментира и кметът на село Бистрица, Кирил Огненски.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text