img

Идват смъртоносни жеги и „кървав дъжд“

/
/
/
178 Views

Горещият фронт идващ от Африка вдига екстремно температурите и носи фин пясък, който се разпръсква в атмосферата.

Гърция се готви за „топлинен удар“: в страната се очакват температури до 44 градуса – значително по-високи, отколкото в България, където прогнозите почти не предвиждат надхвърляне на 40- те градуса, предават dw. com

В Гърция метеорологичната служба и гражданската защита предупреждават, че жегите могат да продължат до осми август, т. е. необичайно дълго. Доколкото температурите няма да спадат сериозно и през нощта, човешкият организъм ще бъде подложен на сериозни изпитания.
Очакват се и силни ветрове, което създава допълнителна опасност от пожари.

Гърция има лош опит с екстремно високи температури през лятото. През 1987-а година подобна гореща вълна уби близо 4000 души, като най-тежко засегнати бяха възрастните хора.

През 2007-а жегите предизвикаха опустошителни пожари в Пелопонес, където загинаха десетки. В момента някои наблюдатели се опасяват, че настъпващите сега горещини ще засенчат всичко познато от историята.

44 градуса и в Испания Тежки жеги ще се спуснат скоро и над други страни в Европа. Както всяка година горещите въздушни маси от Северна Африка по това време се насочват към Стария континент. Тази година обаче горещият фронт от Сахара е особено силен.

Хората в Югозападна Европа вече трябва да се справят с температури над 40 градуса.
Особено тежко засегната от екстремните жеги се оказва Испания, където също се очакват температури до 44 градуса. „Това създава сериозна опасност, особено за по-възрастните хора.

Най-горещо ще бъде в Андалусия и в района на Мурсия, като най-високите температури се очакват в Гранада. На Майорка и на другите Балеарски острови няма да е чак толкова горещо, но и там термометърът ще се качи до 36-38 градуса.

Възможен е и „кървав дъжд“

Горещият фронт от Африка носи със себе си и ситен пясък, който се разпръсква и във въздуха и може да доведе до феномена „кървав дъжд“ – когато червеникавите песъчинки се примесят с дъждовни капки. Макар че в Испания засега не се очакват валежи.

Хората, които прекарват летните си отпуски в такива привлекателни туристически дестинации като Гърция и Испания, трябва да имат предвид задаващите се 10-дневни жеги и да вземат всички възможни предпазни мерки,
предупреждават специалистите.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text