img

Истината за сълзите на Божидар Андреев, смъртта на Преслава

/
/
/
370 Views

Със сълзи, с ръка на сърцето и измъчващи го тежки мисли, че не е изпълнил обещанието си да спечели медал, дадено към много ценен човек, починал точно в наверечието на олимпийските игри. Така напусна олимпийския турнир по вдигане на тежести Божидар Андреев – вдигал с контузено рамо и останал пети в категория до 73 кг на игрите в Токио, след като неуспех в последните му два опита го лишиха поне от бронз.

Дни преди откриването на олимпийските игри почина дъщерята на националния треньор по вдигане на тежести Пламен Братойчев. 29-годишната Преслава загуби дългата битка с рака. Коварната болест й бе открита в началото на миналата година след раждането на сина й Макси.

Семейството на Пламен Братойчев и съпругата му Мария е като лично семейство и за Божидар Андреев. В най-тежките моменти за състезателя по вдигане на тежести, той буквално е гледан от треньора си, живее с неговото семейство в Сливен. И Преслава Братойчева е сред най-близките му хора. Трагедията сполетява националния треньор преди 10 дни. Но се отразява много тежко и на Божидар. А той е дал и обещание на Преслава…

„Доста ми повлия на мен. Точно и заради това всеки божи ден мислех само за нея, защото съм израснал от малък с нея. Тя е само няколко години по-голяма от мен… Случилото се ми повлия много… Тя беше нашата голяма звездичка, всеки си я обичаше… Беше ми много трудно да го понеса… Просто няма как да го повярвам. За мен тя все още е жива… За мен е тук“, хвана се Божидар за сърцето си. И заплака.
Макар и оказал се с контузия в рамото преди състезанието в Токио, той имал и допълнителна мотивация да преследва целта си – олимпийски медал. Поне бронзов, но медал. Заради „звездичката“ Преслава, която ще продължава да живее в сърцето му. „Това ми беше обещанието към нея… И към треньора ми… И не можах да го изпълня… Извинявам се“, продължи да плаче Божидар.

 

И се зарече, че на игрите в Париж през 2024 г. ще направи всичко, за да изпълни обещанието си.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text