img

Какво да направите през първите 10 секунди от инфаркт, за да спасите живота си

/
/
/
446 Views

Сърдечен удар може да се случи по всяко време за вас и вашето семейство, приятели или непознати на улицата.

В тази ситуация, разбира се, трябва да се обадите на линейка или да отидете сами в болницата.Ами ако най-близките  са на часове разстояние? Трябва да си помогнете. Много малко хора посещават специални курсове за оказване на първа помощ, когато възникнат такива ситуации.

Първи признаци

Силна, често непоносима болка в гърдите. Локализира се от лявата страна на тялото – в ръката, шията и лопатката, притиска, реже, боли и изгаря, има дълготраен характер.

Киселини в стомаха.

Диспнея. Проблеми с дишането, което провокира слабост, изпотяване, учестен пулс.

Как да спасим живот за 10 секунди: основни правила

Лекарите съветват да не се паникьосвате, когато се появят симптоми на инфаркт.

Важно е да запазите спокойствие, което ще ви помогне да направите следното: Кашлица много и постоянно. Това се прави бавно, без напрежение. Трябва да поемете дълбоко въздух между всяка кашлица, благодарение на което тя ще стане дълга и дълбока. Пристъпът на бавна, редовна кашлица кара диафрагмата да се движи.

Трябва да се спазва следната последователност – вдишване, след това кашлица. И така на всеки две секунди без прекъсване. Необходимо е да продължите, докато сърцето дойде в нормална работа.

Ако пристигне лекар или линейка, можете да спрете кашлицата. Колкото по-дълбоко вдишвате, толкова по-бързо кислородът ще започне да тече в белите дробове. В резултат на това вие или човекът, на когото помагате, ще започнете да дишате, да спрете да се задавяте и да се изпотявате.

Защо да кашляте? Многобройни проучвания са доказали, че кашлицата позволява на сърцето да се свива, което насърчава кръвообращението. Правилното налягане се прилага върху сърцето, след което се възстановява и стабилизира.

Така че, да спасиш живота си или да помогнеш на друг човек е лесно. Не мислете, че младите хора не се нуждаят от такива знания, защото никой не е имунизиран от инфаркт. Освен това през последните 10-15 години сърдечните проблеми все по-често се наблюдават сред младите хора.

Лекарите отбелязват, че възрастовата група хора, станали жертва на инфаркт, е станала много по-млада. Тази тенденция се обяснява с постоянен стрес, неправилно хранене, заседнал начин на живот и хронична липса на сън.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text