img

Как да направим правилен избор на зимни гуми

/
/
/
288 Views

Едно от задълженията на собствениците и водачите на автомобили е да оборудват своето МПС с надеждни и стабилни гуми, които са подходящи за атмосферните условия. Използването на качествени гуми може да спаси човешки живот!

Седнеш ли за зад волана си отговорен не само за своя живот, но и на всички останали участници в движението. Не допускай небрежност или стиснатост да бъдат причина за създаване на ПТП, което може да доведе до много по-сериозни последици.

Какво да гледаме при избора на гуми

Марката в повечето случаи е от водещо значение и до голяма степен ще ви даде насока за качеството на гумата. Закупуването на маркови чисто нови гуми, обаче е скъпо удоволствие и със сигурност не е по джоба на повечето българи. Честно казано понякога комплект гуми Мишелин е по-скъп от целия автомобил. Изборът на гуми втора употреба не всеки път е надеждно и има подводни камъни, за които трябва да бъдете внимателни:

  • на колко години е гумата
  • ДОТ
  • Дали не се е превърнала в камък вече
  • Дебелина на грайфер
  • Кривини и балони
  • Дали не е стояла твърде много време на слънце и се е изпекла
  • Дългото стоене в гараж също не е препоръчително

Чисто нови китайски гуми или маркови гуми втора ръка

Обикновено собствениците на автомобили, които карат с гуми до 15-16 цола са изправени пред тази дилема. Запазените гуми втора ръка са на цената на чисто нови азиатски гуми. До преди няколко години беше абсурд да си купиш китайска гума – те бяха пластмасови; след първия сезон не ставаха за нищо и трябва да купуваш други. В момента обаче, ситуацията е съвсем различна и честно казано има доста добри попадения на пазара в момента, които са същевременно рентабилни, но не за сметка на качеството. Така, че не се учудвайте, когато видите на пътя сравнително нова X6 с гуми Грипмакс или Патлас.

Нашето мнение е, че по-добре да купите чисто нова гума, макар и китайска, която да ви служи вярно 2-3 сезона, отколкото да рискувате с гуми втора ръка. Освен, ако не сте сигурни, че гумите реално са на малко километри и са сравнително нови, то всички други показатели са в полза на новите гуми.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text