img

Катуница за смъртта на Цар Киро: Помним! Няма да простим!

/
/
/
571 Views

Жителите на пловдивското село Катуница, където Кирил Рашков-Цар Киро, живя близо 40 г., няма да отидат на погребението му. Те посрещат равнодушно новината за кончината на ромския барон. Цар Киро издъхна вчера в дома си в Пловдив.

Причината все още не е известна, но не е тайна, че през последните години здравето му беше влошено – прекара два инфаркта, имаше болно сърце и проблеми с бъбреците.

“Бог да го прости!”, каза кметът на Катуница Красимир Юруков, цитиран от “Марица“. Той заяви, че жителите на селото никога няма да простят и да забравят за смъртта на двете млади момчета Ангел Петров и Павел Толев.

Преди 10 години 19-годишният Ангел беше премазан от бус, управляван от приближен на Цар Киро, а при избухналите размирици в селото на следващия ден почина 17-годишният Павел Толев, чието сърце не издържа. Тогава населението се вдигна на бунт и атакува палатите на Рашкови, които бяха принудени да избягат. В момента живеят в Пловдив. В Катуница са останали единствено деца и внуци на двама от починалите братя на Цар Киро.

„Раната е отворена и кърви“, посочи Юруков. Той припомни, че в селото е организирана дарителска кампания за изграждането на параклис до паметника на момчетата. В кампанията се включват местният бизнес, жителите на Катуница, както и външни дарители.

„Надяваме се параклисът да бъде готов до 23 септември, когато се навършват 10 години от гибелта на младите момчета“, каза още Красимир Юруков.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text