img

Луканки, суджуци… Опасни ли са домашно приготвените мезета?

/
/
/
209 Views

Любителите на тънките мезета, най добре знаят, колко вкусни са домашно приготвените луканки, пастърма и суджуци. Консумацията на сурово месо, обаче крие рискове, напомнят медиците. Кои са болестите, причинени от тези деликатеси? Темата коментира проф. Искра Райнова – зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред NOVA NEWS

„За 2020 г. имаме само 2 взрива на инфекции от трихинелоза. Във ферми тип „заден двор“ се развиват най-често, прасетата се пускат извън кочината, в някакви дерета, обикновено когато изядат някоя мишка“, обясни професорът.

Какви са симптомите?

 

Висока температура, диария, гадене, повръщане, алергични обриви по клепачите, които се подуват. Главата като свинкя става.

Колиентерит е началната диагноза понякога, но после се оказва трихинелоза. Първите симптоми се проявяват около 28-ия ден.

Засяга домашните свине и дивите прасета и глигани

По нейните думи бременните не могат да бъдат лекувани с лекарството, което съществува за това заболяване, но няма опасност за увреждане на плода.

Съветите на специалиста

Да не консумират месо и месни продукти от нерегламентирани източници. Да имат доверие само на големите търговски вериги с проверени колбаси.

Ловците преди да консумират месото, да го дадат за изследване. Същото важи и за домашните ферми. БАБХ и НЦЗПБ могат да изследват домашните луканки и суджуци, но трябва да се направи преди да започнат да се правят, иначе трябва да се изхвърлят.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text