img

Неочаквано! Кмет на Нинова се качи на Шипка и застана до Радев

/
/
/
56 Views

С празнична церемония и полагане на венци и цветя пред  Паметника на свободата на връх Шипка бяха отбелязани 146 години от Шипченската епопея, както и 140-ата годишнина от написването на одата „Опълченците на Шипка“, пише Блиц.

Хиляди българи се качиха на историческия връх, за да почетат героите, дали живота си за свободата на България.

Цветя положиха и президентът Румен Радев, кметът на Община Русе Пенчо Милков, кметът на Николово Златан Ванев и множество официални представители и граждани.

След паметната церемония беше открита изложбата на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ „Свобода без граници“.

Едно от най-очакваните събития бе възстановката на боевете от Национално дружество „Традиция“, които тази година представиха две живи картини – битката при Орлово гнездо и ден трети от боевете, увековечен от Иван Вазов в одата „Опълченците на Шипка“.

Advertisement

В рамките на тържествата на славния връх се проведе и кампанията  „Бъди войник“ на Министерството на отбраната по време, на която беше показана военна техника, снаряжение и оборудване на Сухопътните войски и специалните сили.

Представени бяха тактики и процедури, както и бойни демонстрации.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война 1877-1878 година. Боевете, които се водят между защитниците на прохода и турската армия, влизат в българската история под името Шипченска епопея.

Националното честване на годишнината се провежда под патронажа на Президента на Република България.

Източник: demokrat.bg

Материалът Неочаквано! Кмет на Нинова се качи на Шипка и застана до Радев е публикуван за пръв път на Новини от Балканите и света.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text