img

Петков с нови големи обещания за евтин газ, ето как щял да дойде

/
/
/
113 Views

Газовата връзка с Гърция трябва да получи Акт 16 до края на август. Това обяви на брифинг в МС премиерът в оставка Кирил Петков.

„След като на 8 юли завършихме дейностите по интерконекторната газова връзка с Гърция – сега имаме напредък по финализирането на документалната част, за да взеле в експлоатация. Имаме Акт 14“, посочи министър-председателят.

По думите му компанията, която е ангажирана с изграждането на интерконектора, е поела ангажимент до края на август да подсигури Акт 15 и Акт 16.

Цената на газа ще падне допълнително, когато имаме акт 16. Това ще се усети от всеки български гражданин и ще се отрази пряко на живота на хората, точно когато идва зимата, каза той, без да обясни как точно ще стане това.

От 1 октомври нататък, ако следващите няколко стъпки се изпълнят по правилния начин, ще има осезаемо намаляване на цената вследствие на това, че т. нар. „гръцка връзка“ ще бъде използвана ефективно. Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.

Той подчерта, че проектът е с регионално значение. „Фактът, че към днешна дата, дори при все още липсата на търговска експлоатация на гръцката връзка, се получават пълните количества от Азербайджан, мисля, че е ясен показател за всички“, коментира Александър Николов.

„Изтъкването на липса на инфранструктура говори какви са били целите на ръководството на Булгаргаз“., констатира той.

„В голяма част от архивите можете да проследите колко пъти беше казано, че това, което правим е невъзможно и все пак се оказа възможно.“, посочи Николов.

„Ще продължим в тази посока до десирфикация на много горива на само на газа. Относно статуса на българската енергетика аз съм готов на много дълъг дебат. От инвестиционна гледна точка за 1-ви път има инвеститори, фондове и т.н. за такива огромни суми у нас“, каза министърът на енергетиката.

„Относно увеличението на цените, можете да погледнете, че в световен план увеличението е над 90%. Това, че можем да доставяме газ от Азербайджан води до увеличение с 50%, а не с 90%.“, категоричен е той.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text