img

Руската мечка извади голямата брадва и започна Европа по домова книга! Кошмарът току-що застигна и Германия!

/
/
/
6055 Views

Руският концерн „Газпром“ съобщи във вторник, че спира доставките на газ за датската фирма “Йорстед” и на компанията “Шел Енерджи” по договора й за доставки на газ за Германия. Причината е отказ от плащане за суровината в руски рубли, предаде Ройтерс.

Руснаците обясниха, че до 31 май не са получили очакваното плащане по определения от Кремъл начин. Официалното спиране на газа ще стане в сряда, 1 юни.

Според агенцията договорът с “Шел Енерджи” е предвиждал доставки на газ в обем 1.2 милиарда кубически метра годишно до 2031 година.

“Файненшъл таймс” определя решението на “Газпром” за германските доставки на “Шел” като първо формално спиране на руския газ за Германия. Преди това два други доставчици – “Унипер” и най-големият оператор в Германия “Ер Ве Е”, се съгласиха да плащат по руските условия в рубли. Макар плащанията чисто формално да бяха в евро, след откриване на сметка в “Газпромбанк”, те бяха превалутирани в рубли. “Шел”, според “Файненшъл таймс” няма такава възможност, защото в началото на тази година компанията се “пренесе” във Великобритания. Великобритания, за разлика от ЕС, наложи санкции и върху “Газпромбанк”, поради което заобикалянето на системата от санкции, както се случва при други оператори, не може да стане.

В изявление на “Йорстед” се казва, че причината за спирането на изпълнението на договора от страна на “Газпром” е отказ на датската страна да плаща в рубли. „Според нас именно Газпром не изпълнява задълженията си по договора, ние сме задължени да плащаме в евро.“ – заяви шефът на концерта Мадс Нипер.

Според Нипер фирмата „се е подготвяла за евентуално спиране на доставките на газ от Газпром“. През тази година газовите хранилища трябва да бъдат напълнени на 80 процента, а през следващата на 90.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text