img

Съвети: Как да се предпазим от коронавируса

/
/
/
342 Views

В ситуация на извънредна епидемична обстановка, е важно всички да бъдем отговорни и да мислим не само за собственото си здраве, но и за това на околните. Било то близки/роднини/колеги и дори напълно непознати хора.

Затова е от второстепенно значение дали вярвате или не в съществуването или по-скоро в пораженията, които нанася коронавируса. Дори най-елементарните мерки могат да спомогнат за ограничаването на разпрострaнението на COVID-19. Животът не трябва да спира, но трябва да бъдем по-отговорни в ситуация като днешната.

Носене на маска

Може да се каже, че у нас това е единствената мярка, която трябва да спазваме, но поради една или друга причина хората подхождат с “пренебрежение” към нея. Честно казано 90 % от хората носят маската, за да не бъдат глобени. Дори някои карат втората вълна с маската от първата..

Безспорно ще намерите много твърдения/анализи и мнения срещу носенето на маска на открито или закрито. Няма да влизаме в този спор и само ще отбележим, че СЗО препоръчва носенето на маски като една от основните мерки за разпространение на вируса.

Лична хигиена

Хигиената винаги е на първо място, когато става дума за превенция срещу разпространението на вируси и инфекции. Доказано е, че сапунът убива коронавируса за секунди, а добрата лична хигиена – често миене на ръце, например, може да ограничи до голяма степен възможността да се заразите. Не само с COVID-19, но и с много други по-сериозни заболявания като хепатит и други вируси.

Последните данни относно разпространението на коронавируса показват, че над 80 % от начина е чрез “мръсни ръце”.

Дистанция

Спазвайте лична дистанция от поне 1,5 м половина, доколкото е възможно. Не посещавайте затворени пространства с много хора. Както и открити такива. Ограничете контактите си до колкото е възможно. Особено с хора проявяващи симптоми. Избягвайте физически допир с хора и предмети или веднага след това използвайте дезифектант. Разбира се, в никакъв случай не бива да се вманиачавате и да се превръщате в “Монк”.

Мерките в рамките на разумното в никакъв случай няма да ви навредят. Бъдете социално отговорни за себе си и околните.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text