img

Усложнения от ковид сринаха Десислава Радева

/
/
/
668 Views

Усложнения след коронавирус са сринали първата дама Десислава Радева, разкри източник на Lupa.bg от болница „Св. Иван Рилски”, където съпругата на президента Румен Радев се бори за живота си с 3 аневризма.

Според оскъдната информация жената на държавния глава е в спешното именно заради допълнителни проблеми, причинени от китайската гадост. Според шефа на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ „Св. Иван Рилски” и ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология” в Отделението за образна диагностика в болницата доц. д-р Станимир Сираков днес аневризмите се срещат при 5-6% от хората.

Медикът е един от малкото лекари в страната, извършващи високоспециализирани, животоспасяващи, интервенционални, интракраниални процедури, като “койлиране” на мозъчни аневризми и облитериране на мозъчни и гръбначно-мозъчни артериовенозни малформации, както и минималноинвазивно лечение на злокачествени заболявания на черен дроб, бъбреци, пикочен мехур и други органи.

Лекарят уточнява, че мозъчната аневризма е разширение на участък на кръвоносен съд в мозъка. Най-често обясняваме на пациентите, че аневризма се появява там, където има слабост на стената и всяка пулсация на сърцето бие в нея, тя се разширява, а в един момент кърви.

Аневризмата може да стане с гигантски размери – над 25 мм, може и да е малка – до 10 мм, но при всички случаи главната опасност е руптурирането на аневризмата и изтичането на кръв в субарахноидното пространство – това е пространството, ограничено между мозъчната тъкан и една от мозъчните обвивки.

Много често аневризмите не предизвикват никакви симптоми в организма на човека. Понякога първата им проява е масивен кръвоизлив, често с фатални последици. Когато са в мозъка, аневризмите могат да предизвикат симптоми, подобни на тумор – главоболие, нарушения на зрението, двигателни проблеми, нарушения на равновесието, припадъци.

На 22 септември 2020-а след усложнения от Covid-19 си отиде Христо Сираков. Седмица по-рано бизнесменът и издател на списанието за мъже „Плейбой”, известен с прякора си „Стоте манекенки“, получи инсулт. Оттогава Сикаров бил в болница, където му направили манипулация за разширяване стеснените кръвоносни съдове, за да се възстанови мозъчната дейност, казаха тогава негови близки. Накрая обаче бизнесменът не успя да се пребори с вируса и загуби живота си.

Редица научни списания публикуваха в последната година от пандемията изследвания за ролята на инфекцията при развитието на мозъчните аневризми. Хора в трудоспособна възраст, които не са имали никакви неврологични изменения преди Covid, се оказват високорискови за руптиране на аневризми, като дори не са подозирали за наличието им.

Източник: Лупа БГ

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text