img

Учени от НАСА: Огромен астероид лети бясно към нас

/
/
/
160 Views

Учените от Американската космическа агенция издадоха спешно предупреждение – огромен астероид лети към нашата планета.

Размерите му са съпоставими с Хеопсовата пирамида в Гиза. Специалистите наричат този обект най-опасния от времето на динозаврите. Според експертите на НАСА има голяма вероятност от сблъсък на астероида със Земята, като приблизителната дата на удара е 6 май 2022 година. Астероидът е обозначен като JF1, размерът му е около 128 метра. В момента вероятността от сблъсък не е толкова висока, но според учените астероидите с такива размери често са в състояние да променят траекторията си.

Ако астероидът JF1 удари Земята, ударът ще освободи енергия, почти двойно по-голяма от тази на атомната бомба, паднала върху Хирошима през 1945 г. Подобно небесно тяло е в състояние да унищожи град с многомилионно население.

Ако обаче попадне в океана, тогава може да последва чудовищно цунами, което създава сериозни заплахи за хората от крайбрежията. На въпроса „Защо за опасния астероид се съобщава сега?“, от НАСА отговарят, че съвременните технологии и методи за търсене на небесни тела не позволяват да се забележат абсолютно всички обекти в космическото пространство. Например на 25 август т.г. два астероида са преминали покрай Земята, като диаметърът им е бил не по-малък от 120 метра.

Един от тях е преминал три пъти по-близо до нашата планета, отколкото учените очаквали – вместо на 1 милион километра астероидът е прелетял на 353 хиляди километра от Земята. Месец по-рано – на 25 юли, друг астероид преминава само на 71 хиляди километра от нашата планета.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text