img

Църквата “Света Троица” – една от най-големите в страната от турското робство до днес

/
/
/
534 Views

През последните няколко години Банско се разви като един от най-големите планински курорти на Балканите.

Разбира се заслугата за това, е комплексна, но най-вече хората идват в Банско, за да се възползват от отличните условия за ски туризъм и почивка, с които разполага курорта. Материалната база на града, е на изключително високо ниво – множество хотели, спа центрове, ски писти, заведения и още куп други места, където със сигурност ще си прекарате повече от добре и благодарение на отличното обслужване, с което се славят хотелите в Банско ще се почувствате като специални гости на града.

Освен, че разполага с прекрасна инфраструктура, Банско, е град с изключително интересна история. Днешният планински курорт, е един от най-големите възрожденски центрове по време на Османското робство. Благодарение на изключителния си дух и патриотизъм, местните хора успяват да запазят по-голяма част от бита и културата си до ден-днешен.

Един от символите на града, е средновековната църква „Света Троица”. Тя, е ярък пример за непримиримия дух на банскалии, които въпреки множеството затруднения успяват да построят една от най-големите български църкви по време на турското робство. Църквата представлява уникална трикорабна конструкция, която, е изградена от камък. Първоначално не, е било планирано изграждането на кула-камбанария, но в последствие банскалии решават да изградят такава. В последствие в кулата бива монтиран уникален часовников механизъм, който, е дело на един от най-известните бански часовникари – Тодор Радонов. За качеството на работата му говори и факта, че до ден-днешен часовника, който поставя в кулата работи безупречно. Според някои твърдения под самата църква са били изградени тайни тунели, които са използвани от хората, за да се крият от нашествениците.https://lh3.googleusercontent.com/proxy/zTijaSBLfLkYawR5RGSP7L7nJ39DbGKphTBe3Iah_yS9TgEgevCHJb1ld1vvvvwbnjoqRA0BT8QVmm_LFKBgQERKFm04TGbxZtCpVElt5dzOmljvhTmMreMH0EFeJQ

Освен „Света Троица” в Банско има още две забележителни църкви от средновековието – „Света Богородица”и „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. „Света Богородица”, е първата църква строена в този регион. Тя, е изградена още преди Банско да се сформира като селище. В началото тя, е била обградена от гъсти борови насаждения, които са служели като защита от нашествениците. Църквата, е построена по доста интересен начин – първоначално бива построена основната на църквата, след което бива достроен и нейния олтар. И до днес археолозите не могат да намерят логичен отговор, защо майсторите са постъпили така, но определено се забелязва последователност в действията.

Днес храма „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” се намира в село Добърско, но преди освобождението храма бива разположен в града. Безспорно това, е един от най-старите храмове в България. Ако се съди по надписите на плочата в пода под олтара, храма, е строен през 1122 година. За него се носят много легенди, но най-популярната, е за лековитата му вода, която блика от малко изворче разположено под сградата, което с лечебната си сила, е помогнало за излекуването на слепите войници на цар Самуил.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text