img

99 лева за ползване на шатра на плаж „Смокиня“

/
/
/
192 Views

Само на метри от ивицата заведения предлагат шатри за опъване, но на цена от 99 лв.

От Министерството на туризма разпоредиха проверки по сигнала на летовници за забрана на разпъване на шатри и носене на храна в свободната зона на плаж „Смокиня“.

външна реклама

Свободната зона е разположена между две заведения, които вече два месеца се проверяват от прокуратурата. Не това обаче притеснява летовниците, ами табела, която упоменава, че е забранено поставянето на чадъри и шатри с големина над метър и половина, предава БНТ.

Петя Ангелова разказва, че миналата седмица със семейството си е опитала да разпъне шатра, но спасителят им е забранил, като казал за табелата, която забранява опъването на шатри заради ковид мерките. Уточнил, че семейството го грози акт. При втория опит на семейството да разпъне шатрата си, казал, че ще извикат полиция, която ще състави акт от 500 лв.

 

„Със сигурност има някои, които биха платили, но ние просто не желаем вече да си харчим парите на българското Черноморие“, казва Петя.

Заради сигналите на летовниците вчера инспектори от Министерството на туризма назначиха проверки и провериха този казус:

„Не констатирахме нарушения, цените отговарят на обявените. Няма някакви други нарушения, освен тази табела, за която ще отправим предписание на концесионера, тъй като липсва основание за забрана на поставяне на чадъри на над 1,50 м. Ако концесионерът може да обоснове това свое решение, нека го направи“, заяви Емил Чолаков, инспектор към Министерството на туризма.

„Забраната за внасяне на храни и напитки е от компетентността на Българската агенция по безопасност на храните и регионалната РЗИ, те могат да се произнесат. В тази посока обаче трябва да отбележим, че Законът за храните не се прилага за приготвени за лична употреба от домакинството храни. Концесионерът трябва да се съобрази с всички закони, наредби и нормативни актове, например, за домашните любимци, той трябва да се съобрази с наредбата, приета от Общинския съвет на съответната община. Той не може самоволно да въвежда каквито и да е било ограничения“, допълни Чолаков.

Петя, която летува тук, казва, че ако табелата бъде премахната, със сигурност ще се върне на плажа, но дотогава не желае да има конфронтации с никого.

Становището на концесионера е, че тези табели са сложени по-скоро за предупреждение и да не се получава струпване на хора съгласно противоепидемичните мерки.

„По дължината на целия плаж са поставени указателни табели съгласно изискването на Министерството на туризма какво е разрешено и какво е забранено на плажуващите. Все пак на този плаж минават хиляди хора и ако няма ред и спазване на правила, ще стане анархия. Даваме същите указания и за свободната зона, изхождайки от това, че тя се намира пред къмпинга. Хората от къмпинга бяха свикнали да идват по 20 – 30 човека, с голяма шатра, слагат масите, слагат си храната. Искаме да избегнем това нещо. Никой не е изгонен от свободната зона, не са употребени насилствени действия спрямо някого. Просто ги предупреждаваме, че не е желателно да се събират повече от двама човека на едно място. След като те си поемат риска, нека стоят“, заяви концесионерът на плажа.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text