img

Асен вие от ужас! Синдикати плашат с протести и бойкот, образованието е обречено

/
/
/
117 Views

Учителите са готови да протестират, да не завършат учебната година документално, да не започнат новата или да започнат нова национална стачка, като тази през 2007г. За това предупреждават с официално писмо от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Поводът е бъдещият държавен бюджет и необходимите средства за образование, които трябва да бъдат заложени в него.

„Синдикат „Образование“ не е снел най-високата степен на стачна готовност и е готов да призове учителите и служителите на протест, ако българското правителство и финансовия министър г-н Асен Василев обрече българското образование на недофинансиране“, се казва в становището, подписано от д-р Юлиян Петров, председател на СО „Подкрепа“, пише Марица.

Синдикатите имат пет основни искания. Те настояват делът на разходите за образование за 2023 година да се запази на 4,5%, а в дългосрочен план да достигне 6% от брутния вътрешен продукт на страната. Притеснителни са заявките за затягане на разходите при изготвяне на бюджета от редовното правителство, коментират оттам. Така, според актуализираните средносрочни бюджетни прогнози разходите за образование през 2025 г. падат до 4.1%. Всичко това обаче се случва на фона на повишени разходи в системата. България е на опашката по дял на разходите за образование в ЕС, като след нас са само Ирландия, Румъния, Италия, Гърция и Словакия /данните са към 2021 г./.

Средната брутна работна заплата в сектор „Образование“ трябва да запази ниво 125% от средната брутна работна заплата за страната, настояват синдикатите. В момента началната заплата на педагозите е 1486 лв. и въпреки ръста през последните години, е далеч от средната работна заплата, която към март 2023 г. е в размер на 1953 лв. Дори средната заплата за сектор образование – 1862 лв., е под средната в национален мащаб за всички сектори. Ето защо в държавния бюджет трябва да се заложи ръст от 30 на сто на учителските заплати, при това със задна дата от 1 януари 2023 г. Ако това се случи, началната заплата на учителите ще стане 1932 лв.

Advertisement

Синдикатите плашат и с връщане на таксите в детските градини. Припомняме, че те бяха премахнати изцяло от април миналата година и за Пловдив месечната беше максимум 50 лева. Общините в България трябва да бъдат допълнително компенсирани заради отпадналите такси, енергийните цени и невижданата инфлация, за което са необходими 120 милиона лева. В противен случай, родителите трябва отново да започнат да плащат такси за яслите и Детските градини.

Синдикатът се бори още и за подобряване на материалната база в училища и детски градини, назначаването на образователни медиатори на постоянен трудов договор, тъй като програмата, по която в момента работят, изтича буквално след половин месец.

Източник: demokrat.bg

Материалът Асен вие от ужас! Синдикати плашат с протести и бойкот, образованието е обречено е публикуван за пръв път на Новини от Балканите и света.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text