img

Обрат във времето! Температурите ще ни изненадат през август, идват бури

/
/
/
387 Views

През нощта срещу сряда над цялата страна остава предимно ясно и тихо. Минималните температури ще се повишат и ще са между 18° и 23°С. Най-високи очакваме да са стойностите в равнините и по Черноморието – до 19-23°С.

През деня в сряда ще е предимно слънчево. Следобед над планинските райони от Западна и Южна България ще се развива купеста облачност и на много места до вечерта ще паднат проливни валежи. Ще има условия и за градушки. Следобед вятърът постепенно ще се ориентира от северозапад и ще се усили, особено в Дунавската равнина; в Източна България – до умерен вятър от югоизток.

Максималните температури ще останат високи и ще са между 35-39 градуса, най-високи в Дунавската равнина – до 37-39°С.

 

 

 

Предупреждения за възможни силни гръмотевични бури

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за сряда. (Забележка: Опасните явления ще са късно следобед и през нощта срещу четвъртък. Картата показва районите, където те са най-вероятни).

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код: Валежите на отделни места над посочените райони ще са значителни и то предимно в следобедните часове. Ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. На отделни райони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Предупреждение за опасно горещо време

Картата е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където температурите ще са най-високи. Районите със зелен цвят ще са по-безопасни и температурите там ще са около 30 градуса.

Жълт код: Издаваме код за високи температури. Очакваните максимални температури ще са между 30°-35°С.

Оранжев код: Издаваме код за горещо време. Очакваните температури ще са над 36 °С, като на отделни места ще достигнат до 39 °С.

Времето по Черноморието

През нощта ще е ясно, а през деня – предимно слънчево и топло. Максимални температури на въздуха – 29°-31°. Температурата на морската вода ще е 24°-26°.

Времето в София

През деня в столицата ще е предимно слънчево и топло. Следобед ще се развива купесто-дъждовна облачност и привечер са възможни валежи, придружени от гръмотевици. Очакваните минимални температури ще са около 17°С, а максималните – до 30°С.

Времето в планините

Около обяд в масивите от Западна и Централна България ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали и прегърми. Ще духа умерен, а по откритите и високи части – и силен вятър от северозапад. Максималните температури на височина 1200-1300 метра ще надминат 25°, на 2000 метра – около 19°.

Времето на Балканите

Предимно слънчево и топло. Причината за това е мощен пренос на по-топла въздушна маса. Следобед, главно в планинските масиви, ще се развива купесто-дъждовна облачност. По-значителни валежи очакваме над Динарските планини, Карпатите и Източна Румъния, като там се очакват и силни бури.

През почивните дни ще бъде слънчево и горещо, с температури около и над 35 градуса. В неделя следобед има предпоставки за гръмотевична облачност следобед и вечерта, но само в най-западните части на страната.

В първите 2-3 дни на август атмосферата над България отново ще се редуват по-горещи и по-студени въздушни маси, което ще създава условия за следобедни гръмотевични бури.

Не се очакват резки промени в дневните температури, които ще се задържат около и над 30 градуса.

Още интересни новини:

Наводнения в Афганистан отнеха живота на най-малко 18 души
Валежите ще продължат и през следващите дни

Най-малко 18 души загинаха и 25 бяха ранени през последните три дни в Афганистан, след като страната бе връхлетяна от проливни дъждове и внезапни наводнения, предаде ДПА, като се позова на афганистанските власти.
Водната стихия засегна 15 провинции, основно в източната и централната част на Афганистан, каза говорител на службата за борба с бедствията.

Той допълни, че хиляди декари земеделска земя са били унищожени. Основната магистрала, която свързва източната провинция Нангархар със столицата Кабул, вчера беше затворена за всякакви превозни средства, тъй като наводненията повредиха основен мост.

Властите призоваха хората да се въздържат от пътувания, докато щетите не бъдат отстранени, съобщават местни медии.

Валежите ще продължат и през следващите дни
Сезонните валежи не са необичайно явление в страната и те често разрушават жилища, земеделска земя и обществена инфраструктура.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text