img

ПП-ДБ се тресе! Всичко ще стане ясно на местните избори

/
/
/
123 Views

Коалицията между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” в парламента няма да бъде възпроизведена на 100% за местните избори, съобщава „24 часа“. Очаква се наесен в много области всяка от двете формации да защитават свой кандидат – като пред развод.

В Пловдив, например, напрежението вече е факт, тъй като “Да, България” иска Манол Пейков, ДСБ – Йордан Иванов, а ПП застава зад Росен Костурков.

Към момента официално няма издигнат нито един кандидат никъде из страната. Очаква се стартът да бъде даден с представянето на кандидата за кмет на София Васил Терзиев, но от 15 май насам то вече два пъти се отлага и като нова дата е сочена 27 юни.

За останалите градове все още няма одобрено нито едно име, номинациите продължават да текат, а от ПП-ДБ не дават яснота кога ще бъде финализиран процесът.

Advertisement

Първият сигурен развод между двете формации се очаква да е в Бургас. Там хората на Кирил Петков и Асен Василев ще подкрепят коалиционния си партньор и мандатоносител в миналия парламент Константин Бачийски от “Средна европейска класа”. Преди да стане депутат, той бе два мандата общински съветник, а на местния вот през 2019 г. игра от името на своята партия. Бачийски не отрича слуховете, че името му може да се обсъжда като евентуален кандидат на ПП, и заяви готовност да се кандидатира за кмет, ако получи номинация и подкрепа от съпартийците си. Той припомня, че лично Кирил Петков още преди да стане премиер, го е оприличил като “лицето на промяната в Бургас”.

От ДБ още нямат кандидат, но се спряга името на настоящия депутат Димитър Найденов. Преди да влезе в парламента, предприемачът юрист с 30-годишен опит в сферата на туризма, е бил общински съветник в родния си град. Той бе и активен участник в събитията около “Росенец” през лятото на 2020 г.

В Пловдив двете формации също най-вероятно ще се явят отделно. От месеци се лансира идеята кандидатът да е депутатът Манол Пейков от “Да, България”. От ДСБ пък стоят зад народния представител Йордан Ивановкойто бе областен управител в правителството на Кирил Петков. Като евентуален претендент от страна на “Продължаваме промяната” се спряга друг член на парламента – Росен Костурков.

Във Варна пък от ПП са си харесали бившия областен управител от времето на кабинета “Петков” Благомир Коцев. От ДБ пък спрягат депутатката Стела Николовакоято на изборите през 2019 г. остана трета с 8,67%. Адвокатката е известна в морската столица като защитник на обществени каузи, през 2019 г. бе кандидат за кмет на ДБ и преди да влезе в парламента, бе общински съветник.

Запознати обаче допускат, че е възможно във Варна ПП и ДБ да се разберат и да излязат с не-толкова тяснопартийно обвързано име. Спрягат се имената на Атанас Стоилов, успешен и многогодишен кмет на Аксаково, на Христо Христов, кмет на район “Младост”, на Евгени Станимиров – ректор на Икономическия университет, за когото обаче не е сигурно коя партия ще го ухажва.

Advertisement

Хората на Кирил Петков и Асен Василев в Търново имат нагласа коалицията ПП-ДБ да играе заедно на местния вот. От ПП не били готови да приемат за обща кандидатура лице от по-малкия си партньор, като в тази връзка търсят по-ярка и обединителна фигура сред бизнеса и дори в средите на ГЕРБ. Слух лансира като възможна обединителна кандидатура за кмет настоящия депутат от ПП-ДБ Явор Божанков. На предишните местни избори той игра за кметския стол в Горна Оряховица, но вече бил жител на Търново, а целите му – по-високи. Изпращането му да води депутатска листа в Габрово обаче е ясен сигнал, че младото острие е приемано с резерви и от ПП, и от ДБ на местно ниво, което прави този вариант малко вероятен, смятат анализатори.

Почти сигурно е, че сегашният кмет на Враца – Калин Каменов, ще се кандидатира за трети мандат. Кого ще изправи срещу него ПП-ДБ, все още не ясно. От “Демократична България” настояват това да е председателката на областното им ръководство Владислава Лакова. Сега тя е общински съветник и зам.-председател на общинския съвет. Според слуховете обаче сегашната депутатка от ПП Деница Симеонова не била доволна и лобирала за баща си – Димитър Симеонов. Той е бивш шеф на пощата във Враца, бивш шеф на общинското дружество “Обредни дейности”, сега се занимава с търговска дейност.

Материалът ПП-ДБ се тресе! Всичко ще стане ясно на местните избори е публикуван за пръв път на Новини от Балканите и света.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text