img

Спешно предупреждение за кърлежи – признаци, че сте ухапани, и как да ги избегнете това лято

/
/
/
129 Views

През лятото се появяват различни нежелани буболечки и една от тях са кърлежите. Малките кръвосмучещи насекоми се срещат често по целия свят, включително в България, и се радват особено много на топлото време. Обикновено живеят в тревата, храстите, дърветата и купчините листа и обичат да се прикрепят към хора и кучета.

Кърлежите често са безвредни, но могат да пренасят лаймска болест – бактериална инфекция, която кърлежът може да предаде на човека, след като се е нахранил със заразено животно.

Въпреки че рядко води до смърт, симптомите, които могат да засегнат ставите, както и сърцето и нервната система, понякога продължават с години.

Как да разпознаете ухапване от кърлеж

Кърлежите обикновено се прикрепят към кожата на човек или животно, след което остават там до 10 дни, ако не бъдат отстранени. Възможно е да не усетите ухапване, така че ако сте ходили в дълга трева, например, си струва да направите преглед на тялото си. Размерът на ненахранен кърлеж може да варира от 2 до 6 милиметра, докато напълно нахранен кърлеж може да достигне до 10 милиметра, така че колкото по-дълго кърлежът е бил прикрепен към гостоприемника си, толкова по-голям ще бъде той.

Ако кърлежът е паднал, той често не оставя големи следи, ако изобщо има такива, но може да има повдигната подутина като при ухапване от комар. Обикновено кърлежите хапят само веднъж, а не на групи или редици.

ADVERTISEMENT

Симптоми на Лаймска болест.

Ако кърлежът е предал лаймска болест, обривът може да се появи от три до 30 дни след ухапването, според Healthline. Възможно е да видите и повече от един обрив. Обривът може да се уголеми в продължение на няколко дни и да достигне 30 сантиметра ширина.

Други симптоми включват умора, болки в ставите и подуване, мускулни болки, главоболие, треска, подути лимфни възли, нарушения на съня и затруднена концентрация.

Ако страдате от някой от тези симптоми и подозирате, че може да става въпрос за лаймска болест, потърсете лекарска помощ.

Как да премахнете кърлеж

Ако забележите кърлеж, трябва да го отстраните с пинсета или щипци, като издърпате кърлежа право нагоре с равномерен, стабилен натиск, а не да усуквате насекомото, препоръчва Live Science. След това почистете раната от ухапване с антисептик или сапун и вода.

Как да избегнете ухапване от кърлеж

Един от най-добрите начини за избягване на кърлежи е да покривате колкото се може повече кожата, когато се намирате в среда, като например дълга трева, където кърлежите са склонни да живеят.

„Прибирането на панталоните [панталоните] в чорапите е нещо, което може да ви спести страданието от болест, пренасяна от кърлежи, по-късно“, казва Холи Донохоу, доцент във Флаглър Колидж в Сейнт Огъстин, Флорида, пред Live Science.

Носете репелент срещу насекоми

Понякога е твърде горещо, за да покриете ръцете и краката си. Вместо това можете да опитате с репелент срещу насекоми. Перметринът, инсектицидът, който се съдържа в антималарийните мрежи за легла, убива възрастните кърлежи, както и тези в ларвен стадий, наречени нимфи, които са най-склонни да пренасят лаймска болест. Междувременно DEET, често използван в спрейовете срещу комари, не е токсичен за кърлежите, но може да помогне за отблъскването им.

Слагайте дрехите си в сушилнята

Кърлежите обичат влажността и се нуждаят от нея, за да оцелеят. Всъщност те могат да преживеят прането в пералня, но трябва да умрат в сушилнята.

Проверете кучето си

Кърлежите често могат да се прикрепят към кучетата. Ако редовно проверявате и отстранявате кърлежите от домашния си любимец, вероятността семейството ви да бъде ухапано е по-малка.

Избягвайте да се разхождате в дълга трева

Опитайте се да не минавате през дълга трева, ако можете да помогнете, и редовно косете тревата си и грабете листата.

Материалът Спешно предупреждение за кърлежи – признаци, че сте ухапани, и как да ги избегнете това лято е публикуван за пръв път на Новини от Балканите и света.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text